Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane tirsdag 28.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skredfaren øker utover dagen der snødekket blir vått og mykt. Der overflaten er hard er skredfaren 1-liten. Unngå opphold under sigesprekker.

Skredfarevurdering

Klarvær og nattefrost vil gi en gjenfrosset snøoverflate på morgenen. Utover dagen vil sol og varme igjen gi et mykt og vått snødekke og gi fare for å løse ut våte skred i bratt terreng.
Timing er viktig for å ferdes trygt og få god snø.

Merk at fuktigheten har hatt noen dager på seg til å trenge dypere ned i snødekket. Det gjør at vi fremdeles venter at det kan gå et og annet stort glideskred. Hold deg unna utløpssoner for glideskred, og hold tilstrekkelig avstand til skavler.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Glideskred

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vann ved bakken/smelting fra bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 27. april 2020

Rygger og kuler begynner å bli bare, men generelt er det mye snø i fjellet. Snødekket preges av døgnvariasjonene i lufttemperatur og utstråling. Med klarvær fryser snødekket til i løpet av natten, og mange steder, der utstrålingen har vært stor, har snødekket tørket ut. På skyggefulle steder høyt til fjells kan det være lagdelt, tørrere snø. Snødekket er avhengig av skydekket. Med overskyet vær om natten, er utstrålingen lavere og snøen vil være mykere fra morgenen av.

Sol og varme har gitt stor skredaktivitet. Mye har nå rast fra seg, og de små, naturlig utløste våte skredene løsner ikke lenger like ofte. Observasjoner viser imidlertid at fuktigheten er i ferd med å trenge dypere ned i snødekket, slik at vi fremdeles venter flere glideskred og våte flakskred. Lørdag ble det observert skred ved Skålatårnet, søndag gikk Skarsteinfonna i Olden samt et større skred i Olden.

Det er en del åpne myrer, bekker og elver i lavereliggende områder.

Fjellvær

Mandag 27. april 2020

1 mm i døgnet, opp mot 6 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørøst. -4 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 28. april 2020

Oppholdsvær. Bris fra øst. -6 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS